DON SPHYNX /DSP non/ -  meztelen /szőrnélküli/ macska

A meztelen macskák  első említése a azték  kultúra  időszakban található.   Későbben volt a ők  előfordulása a Mexikóba kb. 1900-ba megírva, Indiába és Marokkóba 1934-be, és 1939-be Paraguajba. Arra tekintve, hogy ebben a időszakban senki sem foglalkozott a meztelen macska tenyésztésével,  ezek kipusztultak.  A természet azonban ebben a esetben is megmutatta a erejét a fajta megtartásért és a emberségnek másodig lehetőséget nyújtot. Első egyén - meztelen macska, a házi macska kölykezésében 1966-ba Ontárióban /Kanada/ született.  Második előfordulás a meztelen macskábol 1974-be történt meg Wadenában /Minnesota állomban, USA/. A 70-es évekbe megjelent még három meztelen macska Kanadában, Torontó utcáin. A nagy érdek a macskák iránt -megtartanni ezt a macska fajt, jelent meg a első siker a  nemesítésben és tenyésztésben. Ez a új macska fajta megkapta a SPHYNX nevet. A ország eredethez a Kanadai sphynx is gyakran használt név.
Csodák történnek azáltal is hogy a föld második felén nekem 1987-be a első gyerek született /fiú/ és ugyanebben a évbe Rostov-ba Donon /Oroszország/ a tapasztalt tenyésztő kezei alatt egyedülálló meztelen macska született - "Varija".  Varija a ősanya a új fajta meztelen macskáknak ,  melyiknek DON SPHYNX neve volt adva. Ez a mesztelen macska rendkivüli, mert ellentétben a Kanadai sphynxhez a domináns gén HR /meztelenség gén/ hordozója, melyik mindig átvan víve öszses  leszármazottokra. Ez a domináns gén HR a fő öröklési jegy, melyikel megkülönbül a Kanadai sphynx-től, meyiknél a HR gén reczesív. A tenyésztők szervezete  beadvány /TICA/ alapján , volt a Don Sphynx 1997-ben elismerve Viláag tenyésztők  szervezetével /WCF/. Május 2006-ban Rómában el volt ismerve a Európai nemes tenyésztők szervezetével /FIFe/ is, és  bevolt neki ismerve a standard fajta EMS code "DSP non".

DON  SPHYNX "DSP non"   -  jellemzése: Don Sphynx temperamentumos, kíváncsi, nem konfliktus, csendes szerető és igénytelen macska. A teste elegáns, rugalmas erős csontvázzal ,közepes termetü. Erős hatsó lába, melyik hosszabak mint a első lábak. Ovális lábak, melyiken hosszú lábujjak talóalhatók /majom újak/, közöttuk úszóhártya. A Don Sphynx farka hosszú, egyenes, erős, kerekded végü. A Don Sphynx feje ék alakú jellegzetes arcú, boltív szemeivel.  Homloka egyenes, ráncos, a or profilusa közepesen hosszú gömbölú végzéssé és enyhe stoppal. Fül szélessége kisseb mind a fülek közötti távolság. A Don Sphynx szeme nagyok, mandula vagy citrom formájú /orientális árnyalatú/. Bármilyen  szem szin elfogadható, de a kék szinú egyének mostanába nagyon mennek. A Don Sphynx testük felülete rugalmas, elasztikus bőr takarja, kellemes érintésre, ráncokká a fején , lágyékon és  lábakon. A némelyik egyéneknek  a fej, or, lábak  és farok szőros, de a szőr hosszaja nem lehet hosszab mint 2 mm.  Azonban abszolút meztelen macskák  leglukrativvabak  és a kiálitásokon előnybe vannak véve. Jó ha a macskának megmarad a bajusza , de ez nem feltétel. A kicsi macskáknál feltúnhet finom szőr, meliyknek   2 éves koráig eltünnie kellene.   A Don Sphynx beszínezése sokféle lehet. A értekelésnél a legtöbben értekelik tiszta meztelenséget, és a jó ráncolódott bőrt. Gondoskodás nem igényes. Don Sphynx  legtöbben érzékeny a poros környezetre és nem tennek neki jól  a hőmerseklét ingadozásai. Tisztába kel tartani havi 2 - fürdéssel, vagy letörölni nedves szivacssal. Szívesen  nyújtom hogyan aprólékossabban gondoskodni a macskákról.


Angol rovidszőrü macska /BRI/


Angol macskákat  a 19-század végén keztét nemesítenni. A 2-dik világháború  folyamatán a macskák száma úgy megcsökkent hogy csak  50- évekbe sikerült újra megújíttani a erdeti Angol macska  fajtát, melyik máig kisseb eltérésekkel tenyésztve van. A angol macska több szines változatba volt nemesitve, melyikből a legpopulárisabb a kék szinü. A mi tenyésztő állomásunkba a kék Angol macska kívül /BRIa/ , tenyésztünk újjab ritkaságasaban látható szines tipusú Angol macska  jelvényekel - Colourpoint. A jelvények összes elismert szinbe lehetnek, de mi konkréttan a Angol macska kék /blue- point BRI a 33/ és lila /lilac - point BRIc 33/ jelvényekkel foglalkozunk. Angol macska természetével és  külsőével jellegzetes. Macska nyugott, kiegyensúlyozott és öntudatos. A inteligenciával es egyedülállóságával megérdemelte hogy a világon a legkedvelteb rövidszórü macskákhoz tartoznak. Amgol macska közepesen nagy, tömzsis, izmos testü erős csontvázzal. Macskának typikus plüss szőre van, melyik rövid, sűrű és elasztikus. A Angol macskának a feje originális - gömbölyű, nagy rövid orral és jól kialakult arcal.  Fülek a Angol macskáknál közepes nagysságúak , alul szélessebek, egy kicsit gömbölyü egymáashoz egy kicsit tovább vannak. Angol macskának a szeme nagyok, gömbölyűk és a ők helyes szem szine a bőrtül fügve van megálapitva. Angol macskának a farka bozontosnak, rövidnek, vastagnak és a végén kicsit meggömbölyodve kell lenni. A értékelésnél legtöbben a típusra és a fej külsőére tekintnek. A fizikai csúcsot eléri legkorábban a 3-dik évbe. Angol macska nagyon igényes a eledelre , melyik kvalitása a szőrén, kondición és psychikus állapotán mutatkozik meg. Angol macska nagyon érzékeny a finom bánásra, mert a minden méltánytalan bánás a tulajdonostól , hosszú létü psychikai zavart akadályozhat.
A mi tenyésztő állomásunk SDYRON*SK  a völgy vadvédelmi területén Strázovské vrchy  található, Košeckého vár várrom alatt 1560 időszakbol, a faluban Malé Košecké podhradie.  Gyönyörű környék nagyon kedvező inspirációt kínál a macska tenyésztéshez - ezeknek a nemes álatotknak. Jelenlétben a mi tenyésztő állomásunkban SDYRON*SK a tartó program két nemes macska fajta tenyésztése  -  Don Sphynx /DSP non/ és Angol rövidszőrü macska /BRI/.
           Én elvem a tenyésztésben a kvalitát a kvantitát előnybe tenni. Mint a bizonyítték a én állításamnak  a gyönyörü  Don Sphynx /DSP non/ macskapár  melyik elsőként volt Slovákiába importálva. A Angol macskáknak a tenyésztése is ennek a bizonyíttéka.     
       Engedgyék meg hogy röviden mutassam be a macska fajtákat melyiket tenyésztem a  SDYRON*SK  állomásunkban.